Darmspoeling

“De dood schuilt in de darm”, zo gaat het spreekwoord. Ook vroeger al wist men dat gezonde darmen staan voor een gezond lichaam. Een vlotte dagelijkse stoelgang betekent evenwel niet dat je darmen in goede staat zijn. Door rottings- en gistingsprocessen stapelen zich afvalstoffen op in de darmplooien, wat een lekkende darmwand (of ‘leaky gut’) kan veroorzaken. Je lichaam raakt hierdoor vervuild, met ziekte als gevolg.

DE BEHANDELING

Bij colonhydrotherapie of darmspoeling wordt de dikke darm herhaaldelijk gespoeld met water op lichaamstemperatuur. Terwijl wordt jouw buik zachtjes gemasseerd en gepalpeerd. Het darmbad verwijdert de verharde stoelgang en de ontbindende stoffen van de darmwand. Op het einde van de spoeling worden gezonde bacteriën en voedingsstoffen ingebracht in de darm. Dit herstelt de darmwand en brengt de darmfuncties terug op peil. De darm wordt dus op een natuurlijke wijze en volledig geurloos gezuiverd, zonder enige vorm van bijwerkingen. Als je deze behandeling koppelt aan een versobering van levenswijze en voedingspatroon, dan behoud je langdurig het heilzame effect ervan.

De darmspoeling wordt uitgevoerd met een modern en eenvoudig apparaat, en duurt ongeveer een uur. Wij willen onderstrepen dat discretie voor ons, net zoals voor onze patiënten, van het grootste belang is. Je ligt dan ook in een aparte kamer, speciaal hiervoor ingericht.

Een darmspoeling kan enkel na medisch advies gegeven worden.

DE INDICATIES

  • Het behandelen van ernstige vormen van obstipatie.

DE OORZAKEN

  • westers voedingspatroon (onnatuurlijk, te arm aan ballaststoffen, te vet…)
  • grote hoeveelheden geneesmiddelen (antibiotica, corticoïden…)
  • laxeermiddelen
  • westerse levenswijze (te weinig beweging)
  • stress
  • milieuvervuiling en kwikzilver in de tanden

Wanneer geen darmspoeling?

  • u bent geopereerd aan de dikke darm
  • u lijdt aan diverticulitis

De voorbereiding

Om de darm goed te kunnen spoelen, is een goede voorbereiding cruciaal. Met de hulp van een laxeermiddel en aangepaste voeding zorg je ervoor dat de afvalstoffen en ontlasting in de darm tot een minimum worden beperkt. Zo kan er sneller en intensiever gereinigd worden.

Laxeermiddel

Engels zout of magnesiumsulfaat is in poedervorm te verkrijgen bij de apotheker.

inname
Dagelijks innemen vanaf minimum twee dagen voor de spoeling tot op de dag van de laatste spoeling. Meng 20 minuten voor het ontbijt 1 afgestreken koffielepel in ¼ liter lauw water. Het is belangrijk dat je na de inname beweegt (lichte gymnastiek, trappen doen, wandelen…)

bereiding
Magnesiumsulfaat lost erg moeilijk op. Los daarom ’s avonds het magnesiumsulfaat op in een kleine hoeveelheid heet water en vul ’s morgens tot ¼ liter bij met lauw water. Verloopt het laxeren niet vlot? Neem dan een tweede koffielepel met ¼ liter water. Neem je 2 koffielepels tegelijk, los ze dan op in ½ liter water.

Voeding

Pas je voeding aan minimum twee dagen voor de spoeling. Schakel over op een vezelarm dieet en drink veel mineraalwater. Enkele tips:

ontbijt
Wit brood of beschuiten met boter. Rookvlees, rosbief, kalfsgebraad, een gekookt ei, magere witte kaas, magere smeerkaas, jonge broodkaas. Koffie of thee.

middagmaal
Ontvette bouillon, gekookte witte rijst met boter of witte spaghetti of macaroni met ongekruide witte saus of tomatenpuree. Gekookt of geroosterd mager vlees of witte vis. Droge cake of biscuits. Water.

vieruurtje
Wit brood met boter, honing, gelei of vruchtensiroop.

avondmaal
Wit brood of beschuiten met boter, beleg: zie ontbijt, koffie of thee, gezeefd fruitsap.

sapjes
Gezeefde groenten- en fruitsappen zijn een goed alternatief.